Dragan Maric

Dobrodosli u Joomla sistem ;)
2006/12/23,17:12

Prvo sto moramo razumeti kada je u pitanju Joomla je kako on organizuje sadrzaj:

Sekcije su kao kontejneri koji sadrže jednu ili više kategorija.
Kategorije su kontejneri koji sadrže jedan ili više sadržaja.
Sadržaji su svi oblici sadržaja (slike, video, tekst itd.) koji čine vaše web stranice

Sadržaj u Joomli deli se prvo na sekcije (section), zatim one su podeljenje na kategorije (category) i na kraju sam pojedini sadržaj (content item). Ovo buni mnoge pocetnike u Joomli jer im treba jako puno vremena da sami shvate ovaj odnos. Shvatite to kao kad citate knjigu: vecina knjiga podeljeno je na glave ili delove (section), ovi delovi su podeljeni na naslove (category), a svaki naslov ima svoj tekstualni sadržaj (content item). U praksi tekstualni sadržaj sajta bi uglavnom trebalo da se upisuje kao "content item", a sekcije i kategorije bi trebalo da služe za lakšu podelu.

Pored ovoga postoji i "content item" koji se naziva "static content" i koji je sam za sebe, tj ne pripada ni jednoje sekciji i kategoriji - ponekad cete imati potrebu da unesete neki tekst na sajt koji nece odgovarati ni jednoj celini na sajtu pa cete ga uneti na ovaj nacin. 
Ovo je neophodno da se razume da bi mogli da radimo sa ovim sistemom, ako zelimo da ubacimo sadrzaj na nasoj prezentaciji neophodno je da prvo napravimo sekcije u koje bi stavljali kategorije sto mogu da budu web strane naseg sajta samo kasnije da ih ulinkujemo. Ovo sve govori da pre pocetka izrade prezentacije moramo dobro izvrsiti pripremu i organizaciju web prezentacije, sto nam kasnije moze samo pomoci.


 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS Powered by LifeType and blog.co.yu