Dragan Maric

Novi Sad
2007/12/12,20:27
Za docek nove godine na trgu u Novom Sadu nastupa Zdravko Colic, Aleksandra Radovic i trubaci Bobana Markovica.
Beograd
2007/12/12,20:24

Ispred Narodne skupštine, na Trgu republike i ispred Beogradske arene.

Na bini ispred Narodne skupštine nastupiće grupa Van Gog. Haris Džinović, najavljen kao zvezda večeri na Trgu.Ispred Skupštine u Beogradu nastupiće i Vlado Georgiev,Flamingosi, grupa Ođila i, na kraju, ali sve do jutra publiku će zabavljati di-džej Balkan Bits.

Program na Trgu republike trebalo bi da otvori beogradski Big Bend, a potom je najavljen nastup benda Stereo MCs i Bebi Dol. Zvezde večeri biće Bajaga i instruktori.

Sa severne strane Beogradske arene planirano je postavljanje klizališta površine 800 kvadrata, koje bi radilo od 21. decembra do 21. januara. Na tom mestu, u noći između 31. decembra i 1. januara trebalo bi da bude otvorena treća scena, namenjena prevashodno mlađoj publici, na kojoj će se slušati elektronska i di-džej muzika.

 

Paracin (tridana pre doceka)
2007/12/12,20:18
U Paracinu Bajaga i Instruktori 28.12.2007 na trgu zagrevanje za novu godinu, za sada nemamo informacije da li ce i za docek biti nesto organizovano.
Instalacija novih jezika
2007/03/10,14:17
Ukoliko pravite sajt na srpskom jeziku naprimer, jasno je da želite da kad se posetilac loguje na sajt svojim korisničkim imenom umesto "user name" piše "korisničko ime", a recimo kada treba za nešto da glasa umesto "vote" piše "glasaj" i slično. Ovo su neki delići vašeg sajta gde vi taj tekst nemožete menjati ručno u Control Panelu već morate instalirati zasebno jezik za taj sajt. Ove prevode možete pronaći na zvaničnom Joomla sajtu , a zatim ih iz menija Installers -> Languages instalirate istim postupkom kao što ste instalirali šablone.
Instalacija sablona
2007/03/03,14:16

 

Šabloni predstavljaju kako ce izgledati vas sajt. Ukoliko se samo malo potrudite na internetu možete pronaći jako veliki broj šablona od kojih ćete sigurno pronaći neki koji vam odgovara za potrebe vašeg sajta. Veliki broj ovih šablona je besplatan, kao i sama Joomla. Da biste šablon koji vam se dopada i koji ste skinuli sa interneta upotrebili, potrebno je da ga prethodno instalirate.
Instalacija šablona vrši se iz Kontrolnog Panela. U njemu izaberite opciju Installers -> Templates-Site. Otvoriće vam se prozor iz kog se vrši instalacija novog šablona. Ovde postoje dva načina da šablon instalirate.
Prvi je ukoliko je šablon koji ste skinuli sa interneta upakovan (zip format) što je uglavnom slučaj. Ako je tako izabraćete opciju Browse, pronaćićete zip fajl na vašem hard disku i kliknuti na dugme Upload File & Install.
Druga opcija je ako se šablon koji ste nabavili nalazi raspakovan u određenom folderu na hard disku. U tom slučaju prepisaćete adresu ovog foldera sa vašeg hard diska u polje Install Directory i nakon toga izabraćete opciju Install.
Bilo kako bilo, na jedan ili drugi način, vi sada imate instaliran novi šablon.

Primenjivanje novog šablona
Iako ste novi šablon upravo instalirali, on i dalje nije u upotrebi. Da biste ga primenili izaberite opciju Site -> Template Manager -> Site Templates, a zatim označite šablon koji želite da koristite i kliknite na dugme Default. Ukoliko niste sigurni kako se zove šablon koji želite da upotrebite dobićete mali prewiev šablona ukoliko pređete mišem preko njegovog imena.
Sada ako želite da vidite kako ovaj šablon izgleda u browseru izaberite opciju Site -> Preview -> In New Window, ukoliko želite da vam se sajt otvori u novom prozoru browsera kako biste i dalje imali otvoren Kontrolni Panel za dalji rad (ovo vam preporučujem), ili opciju Site -> Preview -> Inline, kako bi vam se sajt otvorio uokviru s
Komponente, moduli i plugin-ovi za Joomlu
2007/01/29,16:57
Da malo objasnim razliku izmedju kompenente, moduli i mambot, pošto ovo i mene dosta zbunjivalo.
Komponente

Komponente su glavne funkcionalne jedinice - aplikacije u Joomli. U komponente spadaju npr: kontakt forme, upitnici, mass mail... Shvatite ovo kao male programe koji rade na vašem sajtu.

Moduli
Moduli su mali sadržajni delovi sajta koji se mogu postaviti na odredena mesta na web sajtu. Ovde kada kažemo sadržaj ne mislimo na sadržaj koji je deo sekcije, kategorije... vec se prevashodno odnosi na npr glavni meni, top meni, upitnike i uglavnom sve ono što je vam glavnog sadržaja sajta. Svaki template koji ste nabavili ima vec unapred odredene pozicije u koje možete postavljati module. Njihove pozicije možete medusobno menjati po volji, a takode ukoliko poznajete php jezik možete na vašem web sajtu postavljati nove pozicije, mada ukoliko i ne poznajete znajte da ovo nije prekopotrebno.

Komponente vs Moduli
Mnoge pocetnike buni razlika izmedu komponenata i modula. Dakle, komponente su više okrenute samoj funkcionalnosti sajta, to su mali programi sami po sebi, dok su moduli delovi sadržaja tj sadržaj odreden pozicijom na sajtu.

Mamboti
Mamboti su nalik komandama na Joomla sajtu. Primer za jedan Mambot je: {mosimage} i ova komanda služi da biste ubacili sliku pored teksta koji pišete.

Komponenta za adresar
2007/01/24,00:00
Naleteh na jednu veoma kvalitetnu komponentu za pravljenje neke vrste adresara ili imenika ma da ga mozete iskoristiti i u neke druge svrhe. Komponenta se zove Sobi dosta je interesantna tako da bih je preporucio svima da je probaju. Uz male izmene css i prilagodjavanja Vasem dizajnu mozete doci do rezultata.
Balkanska saradnja zajednice
2007/01/07,01:07
Na adresi http://www.eurojoomla.com se nalazi forum koji ce pokusati da okupi sve ljude sa „slicnim govornim“ podrucja iliti nekadasnji srpsko-hrvatski jezik ;), sto je veoma korisno jer ce moci svi ljudi koji rade na razvoju i ucenju Joomle da rade zadnicki. Naravno ostaje i dalje za preporuku zvanicni forum http://forum.joomla.org kao i www.crojoomla.com gde mozete naci veliki broj informacija http://www.joomlaserbia.com.
Srecna nova
2007/01/02,23:17

Srecna nova godina i puno novim tempalets-a i modula za Joomla CMS sistem

 

 

Kul 

Dobrodosli u Joomla sistem ;)
2006/12/23,17:12

Prvo sto moramo razumeti kada je u pitanju Joomla je kako on organizuje sadrzaj:

Sekcije su kao kontejneri koji sadrže jednu ili više kategorija.
Kategorije su kontejneri koji sadrže jedan ili više sadržaja.
Sadržaji su svi oblici sadržaja (slike, video, tekst itd.) koji čine vaše web stranice

Sadržaj u Joomli deli se prvo na sekcije (section), zatim one su podeljenje na kategorije (category) i na kraju sam pojedini sadržaj (content item). Ovo buni mnoge pocetnike u Joomli jer im treba jako puno vremena da sami shvate ovaj odnos. Shvatite to kao kad citate knjigu: vecina knjiga podeljeno je na glave ili delove (section), ovi delovi su podeljeni na naslove (category), a svaki naslov ima svoj tekstualni sadržaj (content item). U praksi tekstualni sadržaj sajta bi uglavnom trebalo da se upisuje kao "content item", a sekcije i kategorije bi trebalo da služe za lakšu podelu.

Pored ovoga postoji i "content item" koji se naziva "static content" i koji je sam za sebe, tj ne pripada ni jednoje sekciji i kategoriji - ponekad cete imati potrebu da unesete neki tekst na sajt koji nece odgovarati ni jednoj celini na sajtu pa cete ga uneti na ovaj nacin. 
Ovo je neophodno da se razume da bi mogli da radimo sa ovim sistemom, ako zelimo da ubacimo sadrzaj na nasoj prezentaciji neophodno je da prvo napravimo sekcije u koje bi stavljali kategorije sto mogu da budu web strane naseg sajta samo kasnije da ih ulinkujemo. Ovo sve govori da pre pocetka izrade prezentacije moramo dobro izvrsiti pripremu i organizaciju web prezentacije, sto nam kasnije moze samo pomoci.


Instalacija Joomla
2006/12/13,16:55
Kliknete na admin – zatim proba (to je folder napravljen u proslom koraku) pokrenuce se iz joomla instalacije index.php fajl koji pokrece instalaciju u vasem browseru.
 (Dalje)
Rad u JSAS-u
2006/12/07,23:19
Za pocetak instalacije Joomle treba otici na admin - my JSAS - create new site, zatim u site title unesete neko ime na primer proba u folder name ime foldera kako ce se zvati (ovaj folder se nalazi C:Program FilesJSAShttp_rootwwwNAZIVFOLDERAKOJIODABERETE) i u njemu je zapravo vas jooma. Polje My SQL database create ne morate poponjavati. Sada ostaje da instalaciju raspakovane joomle prekopirate u ovaj folder sto ste ga napravili naserveru.
Instalacija JSAS –a (Joomla Stand Alone Server)…
2006/12/06,22:28
 
Instalacija ovog programcica od neki 19MB nije nista komplikovanija od klasicnih “windows” programa, sto znaci par puta next, next i to bi trebalo da bude to. Po pokretanju programa “podize se server” mozete primetiti u my computer da se pojavilo jos jedan disk. Interfejs za pocetnike moze malo da zbuni (bar sam ja imao malo problema sa tim) ali posle nekog vremena sve dodje na svoje. Izgled programa po pokretanju treba da izgleda 
jsas slika
 
Joomla pa da krenemo …
2006/12/01,20:45
U daljem pisanji pokusacu da objasnim svim pocetnicima kao sto sam pre par mesecio bio i ja. Na samom pocetku da kazem sta ce vam trebati od softvera. Da bih joomla radila potreban je server jer pisana u php programskom jeziku (izvrsavanje na serveru) i koristi MySQL bazu dakle ze njeno pokretanje je neophodan server. Ako zelite da sebi komplikujete zivot mozete da zakupite web server ili pak ako hocete da jos vise se mucite uzmite neki free server. Kazem komplukujete ako imate dialup vezu sa internetom. Ja bih predlozio JSAS paket koji je namenjen za pokretanje do 5 nezavisna Joomla sajta na svom racunaru “u lokalu”, mozete ga pronaci na internetu tezak je nesto vise od 10MB. U njemu se nalazi Apache server i MySQL server. I naravno treba da skinete i samu joomla instalaciju nju mozete pronaci na zvanicnom www.joomla.org sajtu kao i na drugim slicnim sajtovima koji se bave joomlom.
Nazivi CMS-ova
2006/11/28,22:45
Postoje kao sto sam vec napisao dosta CMS-a kako komercijali tako i open source. Ja bih se zadrzao na “slobodne” kao sto su Mambo (koji se ranije razvijao) sada Joomla (o kome cu u nastavku i pisati), phpBB, E107, PHPNuke… Za blogove koji se takodje rade na CMS sistemima Textpattern Wordpress …
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS Powered by LifeType and blog.co.yu