Dragan Maric

« Rad u JSAS-u | Main | Dobrodosli u Joomla sistem ;) »

Instalacija Joomla
2006/12/13,16:55
Kliknete na admin – zatim proba (to je folder napravljen u proslom koraku) pokrenuce se iz joomla instalacije index.php fajl koji pokrece instalaciju u vasem browseru.Instalacija još nije otpočela. Ova strana ispituje izvodljivost instalisanja joomla-e. Zeleno predstavlja dobre vrednosti a crveno loše. Parametrisu podeljeni u tri grupe:
prva, apsolutno obavezna, sve mora da bude zeleno
druga, opciona, crvene vrednosti mogu da umanje upotrebljivost joomla-e ali prezentacija će da radi (na slici je jedna vrednost crvena).


treca grupa prikazuje da li je u joomla direktorijumima dozvoljeno pisanje. Pošto je ovo instalacija na lokalnom hard disku ovde neće da bude problema. Ako se javi problem na serveru on može da se otkloni promenom dozvola za pristup (na 755).

Ako je sve u redu ide se na [ Next >> ]

 

Instalacija još nije počela, na ovoj slici je ispisana GNU GPL licenca. [ Next >> ]

 

 

Prvi korak instalacije. Ovde se postavljaju neki ključni parametri u vezi sa MySQL bazom.
Hostname - adresa servera na kojem je podignut SQL server.
MySQL User Name - korisničko ime.
MySQL Password - lozinka.
MySQL Database Name - ime baze koju koristimo.

MySQL Table Prefix - prefiks koji će da ima svaka tabela koju joomla kreira. Odlična stvar ako imamo pravo samo na jednu bazu. Drugoj instalaciji se dodeli drugi prefiks.

Drop Existing Tables - ako je štiklirano onda se sve tabele koje postoje u bazi brišu. Ima smisla jedino ukoliko je ista baza ranije već korišćena.

Backup Old Tables - Pravi se rezervna kopija već postojećih baza pre nego što se one obrišu ili popune novim podacima pri instalaciji.
Install Sample Data - Instalira nekoliko članaka zajedno sa bazom (desetak bezveznih tekstova) tako da novi korisnik može na primeru da vidi kako se radi sa člancima. Kasnije ovi tekstovi mogu da se obrišu.


Kad se radi pod JSAS-om onda parametri izgledaju ovako.

Hostname - localhost

MySQL User Name - root

MySQL Password -

MySQL Database Name - (ime nekog direktorijuma koje smo kreitrali)

MySQL Table Prefix - jos_

Drop Existing Tables - deštiklirano (osim ako je bilo prethosnih instalacija)

Backup Old Tables - deštiklirano (osim ako je bilo prethosnih instalacija i želimo da sačuvamo prethodne baze)

Install Sample Data - štiklirano (ja uvek ostavim štiklirano da ne bi počinjao od nule pri sređivanju prezentacije)

Kas ste sve proverili [ Next >
 

 Drugi korak. Ovde se upisuje ime prezentacije.

To je ono što će ubuduće da piše na prečki web čitača: naziv - Internet Explorer ili Mozilla Firefox - naziv.

[ Next >> ]

To znači da u prethodnom koraku nešto nije bilo kako treba.

U ovom slučaju u koraku jedan baza nije kreirana jer već postoji.
Kad bilo kada tokom instalacije dobijete ovakvu poruku treba da otklonite problem i da se vratite na početak instalacije. Treći korak. Prva dva parametra predstavljaju određivanje parametara vezanih za putanje prezentacije. Ovi parametri su već popunjeni (instalacija joomla-e ih automatski popunjava) i bez velike potreba (uočene greške i slično) ne treba da se menjaju.

URL - internet adresa prezentacije

Path - adresa joomla direktorijuma (direktorijuma prezentacije) na serveru.

NAPOMENA: Zato što JSAS kreira jedan virtuelni disk za svoje potreba. Ovaj disk postoji samo dok JSAS radi i sadrzaj mu je identičan osnovnom direktorijumujoomla-e (C:Program FilesJSAShttp_rootwwwexyu u mom primeru).

Your E-mail- e-mail administratora. Ukoliko se dozvoli na ovaj mail se šalju sva obaveštenja i upozorenja koje joomla šalje. Ovo polje ne može da ostane prazno ali može da se popuni sa, recimo, nepostojeci@mail.com (pod JSAS-om, ne radite to sa pravom prezentacijom)

Admin Password - administratorska lozinka (superadministratorska u stvari). Joomla instalacija nudi jednu slučajno generisanu jaku lozinku.

Po želji može da se zameni (sto I preporucujem zbog stalnog koriscenja administratorskog naloga)

Sledeća dva parametra određuju kakav će nivo pristupa da joomla da dodeljuje fajlovima i direktorijumima. Predlažem da ostavite ove parametre kakvi jesu.

[ Next >> ]Četvrti korak je u stvari izveštaj o uspešnosti instalacije.

Takođe, ispisani su Username (Admin) i Password (ista lozinka iz prethodnog koraka) za superadministratora. ZAPIŠI NEGDE ovu lozinku!

Na ovoj strani je i jedno neobično upozorenje da se totalno obriše "installation" direktorijum iz jooma direktorijuma. Da ne bude zabune, ne briše se osnovni direktorijum prezentacije nego installation direktorijum unutar njega.

U primeru je to C:Program FilesJSAShttp_rootwwwexyuinstallation direktorijum.

Nakon instalacije ovaj direktorijum postaje suvišan i predstavlja pretnju sigurnosti prezentacije. Neko može da pokrene instalaciju i prebriše postojeću postavku. Zbog toga joomla upozorava da direktorijum MORA da se obriše.

Tu su i dva tastera [ View Site ] i [ Administration ]. Ova dva tastera vode na "prednju", odnosno "zadnju" stranu joomla prezentacije. Prednja strana je ono što posetioci vide a zadnja sadrži sva podešavanja u vezi sa prezentacijom i ovom delu se pristupa samo uz administratorske šifre.


Strana je već popunjena raznim člancima koje smo instalirali ako smo štiklirali "Install Sample Data" u prvom koraku instalacije.

Ovi primeri tekstova prikazuju jednu standardnu prezentaciju.

U glavnom meniju nalazi se i taster Administrator. On vodi u administratorski deo prezentacije, tamo gde bi otišli da smo pritisnuli [ Administration ] u četvrtom koraku instalacije.

NAPOMENA: Programi tipa ZoneAlarm mogu da ne dozvole logovanje pod JSAS-om. Jednostavno, za ZA server kojem pristupamo se nalazi sa pogrešne strane Interneta (na vašem računaru) i tu mu nešto ne štima pa zabranjuje takve aktivnosti. Dok radite sa JSAS-om (i niste na Internetu) isključite ZA, ali nemojte da zaboravite ponovo da ga pokrenete pre nego što odete na Internet.

Komentari

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS Powered by LifeType and blog.co.yu